Књижевни сусрети

Pozivnica Matija Beckovic-1

Поводом прославе 151. годишњице Ваљевске гимназије и рођендана академика Матије Бећковића, 29.11.2021. реализовано је неколико програма. Приређена је изложба  школских издања, уприличен је књижевни сусрет са песником Матијом Бећковићем, писцем Радованом Белим Марковићем. Организована је размена литерарних секција Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије.

Део богате издавачке делатности Ваљевске гимназије изложен је у холу испред свечане сале. Посетиоци су могли да виде примерке Извештаја, школских часописа: Гимназијалц, Алманах, Прводилачке свеске, Полиглоту, Занимљиву географију, Физику  и технику, Младог математичара, Гимназион, Нашу реч, књиге ученика и професора,  едиције Зборници ђачких радова, Професори Ваљевске гимназије, Изворац, Десанкина библиотека, Споменицу Ваљевске гимназије, монографије.

У протеклих 30 година почело је организованије издавање школских публикација и књига. Многи ученици су, управо, ангажовањем у креирању садржаја у школским листовима направили прве кораке у свом новинарском, литерарном, преводилачком, ликовном изразу и стваралаштву, а ти кораци су им касније помогли у избору професије.

На отварању изложбе издавачке делатности школе учествовали су ученици различитих смерова: Александра Јевтић I-5, Ања Крунић II-5, Софија Ненадовић II-5, Ленка Николић, Катарина Радмиловић III-4, Марија Урошевић III-6, Софија Јаневска IV-1, Вера Петронијевић IV-2, Теодора Митровић IV-3, Милица Ракић IV-5.

Отварање изложбе озваничено је звуцима флауте, композицијом Фантазија, у извођењу Кристине Степановић III-6.

Од 2014. године, сваког 29. новембра у Ваљевској гимназији организује се поетски сусрет са акдемиком Матијом Бећковићем, некадашњим учеником Ваљевске гимназије, поводом његовог рођендана.

Програм је започео химном Ваљевске гимназије за коју је текст написао Матија Бећковић 2010. године, поводом 140. година школе, а музику је  компоновала Људмила Бећковић.

Добродошлицу гостима пожелео је Предраг Јевтић, директор школе. Уручио је слављенику Матији Бећковићу поклоне који су подсећање на улазак песника у Галерију великана Ваљевске гимназије, на књижевно вече поводом промоције књиге Мојих 80 и на прошлогодишњи јубилеј – 150 година Ваљевске гимназије.

У водитељској најави истакнуто је: Наш гимназијалац, Матија Бећковић, неуморно проноси име Ваљевске гимназије и Ваљева. „Тка без застанка. Блиста, не сустаје и избризгава све нове блистаје.“ Изабрао је да служи језику, његовим сазвучјима и лепоти. На влатима језика засновао је и наше поуздане путеве. Научио нас је да верујемо у победу хармоније, у славу измирења, у звук поезије.

Песник је и овог пута уверио посетиоце да неуморно проноси име Ваљевске гимназије и Ваљева:

Има сигурно у Србији бољих ђака од мене, али нема боље гимназије од Ваљевске и ниједном ђаку ниједна гимназија не обележава рођендан као што Ваљевска гимназија мени чини част већ годинама.

 Чинећи част мени Гиманзија чини част и апостолу Матеји који је на данашњи дан деценијама био затрпан 29. новембром и оним водопадом у Јајцу. Нестало је и те репубилике и тог водопада, а апостол Матеја је изронио на светло дана и то у граду и Гимназији у којој је учио свети владика Николај Велимировић. То је било незамисливо у моје време, а Ваљевска гимназија је била она у којој су били професори, велики песници, Десанка на првом месту, Сима Пандуровић, Брана Петронијевић, Велимир Рајић, чију су песму „На дан њеног венчања“ сви ђаци напамет знали и међу овим зидинама рецитовали.

Ваљевска гимназија је иста као она Трећа гимназија у Београду, али она се не види тамо у Његошевој улици, а Ваљевска се види, она је срце града, у његовом центру и стога се види какав је значај придаван школи, посебно Гимназији, која је још у античко време сматрана најбољом, највећом и најважнијом школом, а то је и код нас остало.

Обележавајући овако лепе датуме, данас се представља и велики, наш савремени прозни писац Радован Бели Марковић и долазе ученици из других Гимназија и она живи као у најбоља времена и не слави само овај нараштај који је сада у школи, него смо ми школски другари свих они који су ту већ 151 генерацију и ми се сви зовемо школски другари, а то је једно од најлепших наших сродстава

Изабрана поезија коју је песник казивао и овога пута била је посебно искуство за ученике и све присутне, потврда особене песничке речи и јединственог умећа преношења казаног слушаоцима.

Песнику су упућене речи захвалности: Поштовани Матија, хвала Вам што смо део царства поезије, што сте на поетској мапи Ваљево означили као „место моје драго“. Са вама, Ваљевска гимназија остаје „звезда несменљива и незалазећа“. Овде вас увек чекају ваши „златни дани“.

Песнички сусрет одјављен последњим кадровима филма који је снимљен поводом 150 година Ваљевске гимназије, а премијерно приказан у свечаној сали, на Дан школе, 23. новембра. Филм  се налази на интернету. Изабрани кадрови подсећају на разноврсност смерова и дешавања у Ваљевској гимназији.

Други део разговора о књижевности, представљање Зборника Ђачких радова о стваралаштву Радована Белог Марковића, започео је валцером из свите Маскарада Арама Хачатурјана у извођењу флаутискиње Кристина Степановић уз клавирску пратњу Марије Урошевић, ученица трећег разреда двојезичног одељења.

Поводом пет деценија преданог стварања писца Радована Белог Марковића и поводом пишчевог седамдесетог рођендана, у свечаној сали Ваљевске гимназије, организован је ученички округли сто 31. октобра 2017. године. Своје слово писцу Радовану Белом Марковићу поклонили су ученици Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије. Ментори учесника биле су: др Маја Стокин, професорка Карловачке гимназије, Лела Росић, професорка Филолошке, као и др Вера Ваш и мр Милена Милисављевић, професорке Ваљевске гимназије.

Зборник Ђачких радова о стваралаштву Радована Белог Марковића издала је овог новембра Ваљевска гимназија у едицији Зборник. Едиција Зборник је покренута 2017. године и у оквиру ње су објављене три књиге: Зборник ђачких радова о Петру Пајићу, Зборник ђачких радова о Михајлу Пантићу и најновији Зборник ђачких радова о Радовану Белом Марковићу.

О садржају Зборника, ученичком избору књижевних дела, о важности ученичких округлих столова говориле су уреднице Зборника др Вера Ваш и мр Милена Милисављевић. Објављени су радови учесника Округлог стола одржаног 2017. године, али и текстови који су касније настајали. Посматрајући нивое обраде изабраних дела запажају се осврти, есеји, истраживачки радови, драматизовани текстови и коментари из гугл учионице. Радови ученика показују вештину преношења доживљеног, истраженог, проученог. Сви учесници ученичких округлих столова заједно чине важну мотивациону, читалачку и истраживачку мрежу коју ваља развијати и богатити.

Рад Луције Закарије Савети читаоцу читала је Нина Овчина, ученица Карловачке гимназије. Одломак интертекстуалне анализе романа Лајковачка пруга  Јане Петровић, некадашње ученице Филолошке гимназије, прочитао је Андрија Ратковић, матурант Филолошке гимназије.

Немања Грујичић, студент Електротехничког факултета, некадашњи ученик Ваљевске гимназије прочитао је свој рад Радован Бели Марковић за почетнике, Софија Белушевић и Нађа Миловановић, матуранткиње Ваљевске гимназије пренеле су своја читања Стојне ветрењаче Радована Белог Марковића и књиге огледа Роман против романа Радивоја Микића.

Пре него што је свечаном салом загосподарила чиста и необична реч госта, писца Радована Белог Марковића, посетиоци су чули  композицију На брежуљцима Манчурије Иље Алексејевича Шатрова. За клавиром је поново била Марија Урошевић, ученица трећег разреда двојезичног одељења.

Књижевник Радован Бели Марковић се захвалио ученицима и професорима на ангажовању при реализацији округлог стола и штампању зборника:  Данас на Дан светог апостола и јеванђелисте Матеја када је рођен један од највећих песника српског језика Матија Бећковић, запала је и мени та част да се на периферији тако важних догађаја нађе и моја књига Зборник радова настао на једном сјајном и величанственом скупу пре две године у Ваљевској гимназији када су учествовале три важне српске гимназије – Kарловачка, Филолошка из Београда и наравно Ваљевска гимназија. Ја сам поносан на тај догађај и што је из тога настала ова лепа књига. Ваљевска гимназија је само срце овог града и не само града, већ читавог нашег краја. Kао што се некада говорило да је у Ваљеву окружна болница, тако је и Ваљевска гимназија једно окружно училиште.

У размени литерарних секција учествовали су ученици првог разреда Карловачке гимназије Елена Станковић, Биљана Митрић, Анастасија Васић, Нора Залишевскиј, Лола Овчина и професорке др Маја Стокин и Јелена Рудовић, матуранти Филолошке гимназије Христина Дамјановић, Јована Тара Концулић, Андрија Ратковић и професорка Лела  Росић. У име литерарне секције Ваљевске гимназије домаћини су били ученици Мина Кристић I-6, Матија Пантелић и Александра Јевтић  I-5, Ања Крунић II-5, Лена Лазић, II-6  и Марија Урошевић. Кроз изложбу школских издања и кроз књижевне сусрете посетиоце је водила Софија Ненадовић II-1.

У организацији и реализацији програма члановима литерарне секције помогли су професори: Вера Ваш, Милена Милисављевић, Слађана Маријанац, Вида Никић, Анђелка Јеремић, Милан Поповић, Жељко Љубичић, Марко Томић уз техничку подршку Немање Андрића.

мр Милена Милисављевић


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s