Пети Филолошки сусрети у Карловачкој гимназији

У четвртак, 14. октобра 2021. године, у Сремским Карловцима одржани су пети Филолошки сусрети ученика и професора Карловачке гимназије, Филолошке гимназије из Београда, Шабачке и Ваљевске гимназије.

Сусрети су протекли у знаку два велика јубилеја, 230 година од оснивања Карловачке гимназије, најстарије српске гимназије и 130 година Српске књижевне задруге, првог и правог модерног издавача међу Србима у 19. веку.

Добродошлицу учесницима сусрета пожелео је Бранко Стојков, директор Карловачке гимназије.

На почетку књижевних сусрета, др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, представио је историјат Задруге, њену књижевну, културну, националну и друштвену мисију. Говорио је о Колу, једној од најстаријих живих библиотека у Европи.

Представници литерарних секција Карловачке, Филолошке и Ваљевске гимназије видео порукама мотивисали су за читање књига које је издала Српска књижевна задруга и за учлањење у породицу Задругара.

У другом делу активности промовисана је једна од књига овогодишњег плавог Кола, Плутархови списи О Сократовом демону и О сујеверју. Кроз време, књигу, културу и уметност, публику је водио др Ноел Путник, професор класичних језика Филолошке гимназије. Био је то празник речи којима је показана важност повезивања духа традиције и духа савремености. Разговор је бираним питањима и ефектним цитатима усмеравала др Маја Стокин, професорка Карловачке гимназије, организатор литерарног дела Филолошких сусрета.

IКарловачка 14.10.2021 ђаци

Тема  разговора учесника, представника класичних језика, био је хербаријум, који се чува у школи и за чији настанак је заслужан професор и други директор Карловачке гимназије с краја 18. века Андрија Волни. Представила га је др Милица Рат, професорка Природно-математичког факултета у Новом Саду. Предавање на тему Rerum natura: природњачки бастион латинске учености одржао је проф. др Војин Недељковић са одељења за класичне науке Филозофског факултета Универзитета у Београду. Радионице Како је дечко постао цвећка: мит о Нарцису из Овидијевих Метаморфоза и Игра око дрвета: Quae arbor sum? водиле су професорке Јелена Савић и Милица Јанковић. Организатор је била професорка Јелене Рудовић, помоћник директора Карловачке гимназије.

Дружења је заокружено на најлепши могући начин у свечаној сали Карловачке гимназије поетско-музичким сплетом Милоша Зупца и Немања Нешића који су поезији познатих српских песника дали нови, музички живот.

На Филолошким сусретима учествовали су представници литерарне секције Ваљевске гимназије Матија Пантелић I-5, Мина Кристић I-6, Ања Крунић II-5, Лена Лазић II-6, Марија Урошевић III-6, професори Бранкица Перић, Милена Милисављевић, Милан Поповић и Жељко Љубичић.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s