Награде Српске књижевне задруге

У свечаној сали Српске књижевне задруге, 23. септембра 2021. уручене су награде победницима литерарног конкурса Бескрајно плаво Коло. Прва награда у категорији ученика средњих школа додељена је Миони Рабасовић III-8 за песму Тајна творења, а трeћа награда у категорији радова са темом о традицији СКЗ Теодори Митровић IV-3 за есеј Зашто волим српски језик.

У оквиру акције Повратак читању и ћирилици, Српска књижевна задруга организовала је литерарни конкурс Бескрајно плаво Коло, за основне и средње школе у Србији  и окружењу. Циљ конкурса је повратак култу књиге и неговање темељних, идентитетских вредности националне културе, у духу традиције Српске књижевне задруге. Посебно су награђени ученици који су послали радове тематски везане за значајне личности и историју Српске књижевне задруге. На конкурс се одазвало преко 150 ученика из 22 школе. Жири, је радио у саставу: мр Валентина Вукмировић Стефановић, председник, Катарина Пантовић и др Душко Бабић.

Свечаност је отворио др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, наше најстарије издавачке установе, основане 1892. године. Истакао је да је у речи коло садржана главна идеја и мисија Задруге и позвао све који воле књигу и високе вредности уметности, културе и морала да се сабирају у једно коло, слично ономе о којем је певао Бранко Радичевић у свом Ђачком растанку.

Програм је водила мр Валентина Вукмировић Стефановић, професорка Земунске гимназије. Образложила је одлуку жирија и представила награђене радове. Награде је уручио песник Матија Бећковић. Говорио је о важности неговања ћирилице и трајности Српске књижевне задруге, чији је знак нацртао Јован Јовановић Змај.

Представници Ваљевске гимназије на свечаности уручења награда

Акција Повратак читању и ћирилици се наставља кроз различите облике сарадње. Расписан је нови конкурс са темом Породица.

У име Ваљевске гимназије свечаности уручења награда присуствовали професори мр Милена Милисављевић, Жељко Љубичић и педагог школе Јасмина Момчиловић.

Више о конкурсу  Бескрајно плаво Коло, и наградама на адреси:

мр Милена Милисављевић


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s