Прича тече…

На једном чудном, никоме познатом месту у васиони, живе приче. Кратке, дуге, језгровите, озбиљне… све живе на том месту. Одвајкада су оне чиниле један од најбитнијих делова човековог живота. Ретко шта можемо да замислимо без приче. Када мало боље размислимо, шта бисмо без њих и знали, јер човек само од приче и напредује. Зато хвала свима њима које се причају и које долазе на нашу планету.

А да ли су приче са свог места дошле код нас, или од нас тамо? Вероватно нећемо ни сазнати.. Шта ако се приче рађају из других прича као новорођенчад? Могуће је да је то нека узајамна веза – као што је људима неопходна прича да би се развили, тако је и беби-причи неопходан човек како би се јавила. Свако од нас једну причу допуњује својим епитетима и утискује у сваку делић своје душе, жедне прича.

Тако су две кратке, али нимало безазлене приче, летеле по универзуму у потрази за неким ко ће да их исприча. Такмичиле су се која ће пре причаоца наћи, али време је текло, а оне су полако губиле слово по слово, реч по реч, реченицу по реченицу. То је оно што називамо заборавом. Физичари нам кажу да је брзина светлости највећа брзина у природи. Бојим се да греше. Ове две приче бејаху брже од светлости, од мисли човекове, од свега што нам пада на памет као решење оне чувене загонетке:,,Шта је најбрже на свету?”.

Јурцале су и јурцале по бескрајности свемира, али узалуд. Све док не сретоше једну већ подугачку, искусну причу. Кренуле су да је прате, и дођоше до једне лопте која им наизглед би смешна. Лопта беше и поред силног плаветнила воде жедна – жедна прича. Учинило им се да чују нешто од те сфере по имену Земља. То беше вапај за лепотом и топлином приче, иако беше довољно топла од глобалног загревања, иако беше најлепша сфера у целој васиони.

Оно што је разликовало ову куглу од других, због чега су толике силне приче осетиле потребу да на њу дођу, јесте оно чему је она све поклонила и дала све што је имала. Ради се о људима – бићима која су наизглед само материјална тачка у бесконачности простора и времена, а око којих се ипак све врти, јер они су прича. Тачније, њихови животи, и оно најбитније – душе.

Пред причама се одједном нађе бескрајна красота. Иако су виделе толико света, застаде им дах, јер ово не беше ничему слично. Толики број душа које вриште за казивањем и слушањем неке беседе – то за њих беше истинска суштина лепоте. Нису знале куд пре, кога изабрати, јер сви хтеше само причу и причу. А и сви причаше – ствараше нове малецне приче које ће, након што се роде, неко други употпунити.

Нажалост, у силној потрази, нису могле да нађу некога достојног две тако лепе приче. А време на Земљи је текло брже него иначе, па су слова кренула да нестају све брже и брже. Тако оне решише да дођу до прве особе до које стигну, како се не би потпуно изгубиле и отишле на оно најстрашније место за једну причу – заборав.

Некако су успеле да дођу до једног ђака, коме је заиста требала тема за писмени задатак. Једна му је све објашњавала на једно, а друга на друго ухо. Нису стигле себе да испричају јер не имаше времена, па отидоше у заборав.

Међутим, успеле су да опишу свој пут, своју причу, коју дечак написа у школи. У томе је лепота причања, јер две приче су заиста отишле у заборав, али се родише као једна целина на оном скривеном месту. Истина, јесте и њихов живот једна нова прича, као што је свако од нас прича за себе и сви заједно –  једна прича.

Када се прича запише, она добија имунитет на заборав. Што је прича квалитетнија, имунитет дуже траје. И што више људи зна причу, то ће она бесмртна постати, јер човек не постоји без приче, као што ни прича не постоји без човека. Тако ће сви људи остати запамћени због приче, макар као целина, целокупно човечанство, као што ће и приче остати упамћене због људи, макар због прича о причању, које су опет приче за себе, као што је она коју сте управо прочитали!

Лазар Лазаревић I-1


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s