Читам, читаш… Читајте!

На Међународни дан књиге за децу, наши ученици препоручују…

deviantart

Андерсенове бајке

Мислим да не постоји бољи водич кроз детињство од Ханса Кристијана Андерсена. Прве бајке које ми је мајка читала биле су управо од овог писца. Андерсен је увек млад и популаран јер је његов стил писања богат, лак и лепршав. Он је уклопио поезију у причу. Његове бајке буде дечију машту и одводе у један нестваран, чудесан свет. То је свет „ружног пачета, оловног војника, царевог новог одела, црвених ципелица, дивљих лабудова, снежне краљице“.

Деца треба да читају Андерсенове бајке јер ће им оне помоћи да развију читалачке навике, обогате речник и можда једног дана и сами постану писци. Сви  можемо понекад да се вратимо овом писцу и сетимо се детињства. Паул Хазара је рекао: „Андерсен је краљ јер нико попут њега није знао продрети у душу бића и ствари“. Моја препорука је „Снежна краљица“.

Јулија Теовановић I5

Доситејеве басне

У предшколском узрасту обожавала сам басне које је прикупио и сачувао Доситеј Обрадовић. Било је неизмерно забавно слушати о различитим згодама мудрог гаврана, лукаве лисице, тромог меде – љубитеља слаткиша и вредне пчелице… Уз интересантне илустрације, које обично прате басне, природа оживи, а деци је много једноставније да кроз ликове животиња схвате однос добра и зла, а самим тим и да на правилан начин изграде сопствени карактер.

Ања Крунић I5

Народна епска поезија

Има ли веће лепоте и части од читања народне епске поезије. Кроз њу протичу воде јунаштва, храбрости, части, љубави и свих врлина које наши преци показаше да бисмо  ми постојали. У народној епској поезији стоји стуб нашег постојања.

Михаило Лекић I1

Житије Светог Саве

Необичан је пут од принца до монаха, али тим путем пође наш Свети Сава. О његовом путу писаше многи, али испред свих једно стоји.  То написа Свечев ђак – Теодосије хиландарски монах.

Михаило Лекић I1

Десанка Максимовић

У мом крају има једна звезда која води сваког школарца путем школе, путем песме. Та звезда је наша песникиња Десанка Максимовић.

Михаило Лекић I1

Бранислав Нушић

Мислим да треба читати Бранислава Нушића, не само зато што има велики број дела праћених изванредним смислом за хумор, већ пре свега јер је реалиста и бори се и залаже се за оно што сматра важним. Његов поглед на свет је инспирисао многе младе писце, али и друге људе да више читају и нађу нешто лепо, нешто своје што ће им бити  основа за даљи развој и нове погледе.

Марко Параментић I1

Књига за Марка

Као што је сама списатељица Светлана Велмар Јанковић рекла, Књига за Марка је написана као поклон дечацима и девојчицама који воле да читају. Књига се брзо чита, можемо научити много о историји нашег народа и о српским владарима.

Јана Јовановић VII1


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s