Млади и србистика 2

У издању Завода за унапређивање образовања и васпитања из Београда објављена је књига Млади и србистика 2, Зборник радова полазника програма у НОКЦ Вук Караџић у Тршићу. Уређивачки одбор чине проф. др Александар Јовановић, проф. др Милош Ковачевић, др Данка Лајић Михајловић, виши научни сарадник, проф. др Александар Милановић и др Софија Милорадовић, научни саветник. У Зборнику су објављена и два рада ученика наше школе.

У уводном тексту Зачетак нове србистичке традиције  уредништво истиче да је зборник круна делатности друге године активности Центра и да се полако али сигурно зачиње нова традиција стварања младих србиста који ће проучавати и волети српску културу.

У циљевима и програмским оквирима истиче се да Образовно-културни центар Вук Караџић у Тршићу за свој основни циљ има заштиту српског нематеријалног културног наслеђа, неговање и популарисање српске културе, а пре свега српског језика и ћириличког писма, као и неговање, изучавање и популарисање, посебно међу младима, дела Вука Караџића, као реформатора српског језика и српске ћирилице.

Зборник садржи двадесет истраживачких радова полазника кампа.

У радионици о жаргонизмима, фразеологизмима и дијалектизмима у односу на стандардни језик, учествовала је наша ученица Јана Марковић, сада студент Филолошког факултета. У зборнику је објављен заједнички рад Јане Марковић и Бранислава Веселиновића, ученика Гимназије «Јован Јовановић Змај» под називом Данашњи говор Тршића.

Немања Грујичић је учествовао у радионици о историји српске културе као ученик четвртог разреда наше школе и у овом зборнику се нашао његов истраживачки рад Житије Светог Петра Коришког и енглеска књижевност касног средњег века: компаративни приступ.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s