Читајмо гласно

Поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, и ове године смо се прикључили акцији „Читајмо гласно”, коју је четврти пут организовало Друштво школских библиотекара Србије. Ваљевска гимназија се и овог пута придружила акцији. Читали смо у школској библиотеци, у ђачком клубу „Гимназијалац”, у дворишту школе, на тргу наше песникиње Десанке Максимовић, испред споменика проти Матеји Ненадовићу. Читали су се поетски и прозни радови домаћих писаца и песника.

Национални дан књиге, 28. фебруар, обележава се у Србији од 2013. године, на иницијативу Народне библиотеке Србије, ради промовисања и читања књиге као националног блага.  Дан када је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио, 15. фебруара по старом, а 28. по новом календару 1832. године, писмо кнезу Милошу о уређењу библиотеке, узет је за Дан Народне библиотеке Србије, наше најстарије установе културе. У новембру исте године кнез Милош је наредио да се по један примерак од сваке штампане књиге доставља Народној  библиотеци, чиме су јој одређени статус и функција Државне националне библиотеке.

Овом акцијом подсећамо да је књига незаобилазни део нашег образовања, културе и информисаности. Зато читајмо, јер књига представља праву меру нашег развоја и узрастања!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s