Обележен Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара. Сваке године у нашој школи трудимо се да на пригодан начин обележимо овај дан и да укажемо на важност поштовања сваког језика, на језичку разноликост, на лепоту српског језика и бригу о очувању матерњег језика. Чланови литерарне и лингвистичке секције, као и чланови Клуба читалаца обележили су Дан матерњег језика у понедељак 22. фебруара сусретом у којем су ученици представили своје радове.

У уводном делу сусрета Катарина Јанковић ученица IV-6, говорила је о важности и сврси матерњег језика за један народ и подсетила нас да је матерњи језик део културног идентитета једног народа. Ученици седмог разреда говорили су стихове ,,После кише” Стевана Раичковића, а Јана Добрисављевић I-5 и Јана Митровић I-1 написале су овим поводом рад ,,О лепоти читања и писања”, који је Јана Добрисављевић прочитала.

Имали смо прилику да чујемо Мартину Трпчевску I-5, којој је македонски матерњи језик, како говори стихове Косте Рацина на македонском.

Ленка Николић II-4, представила је још један у низу школских часописа, који ће ускоро бити објављен. Реч је о новом лингвистичком часопису ,,Наша реч”, за који је заслужна Милена Петровић, професор српског језика и књижевности. Ученици обдарени за рачунарство и информатику из одељења II-4, програмирали су фразеолошко-психолошки квиз и посебну језичку игру, коју је представила Катарина Радмиловић II-4.

Анђела Бјеличић и Милица Марковић из одељења II-4, написале су дијалог о употреби речи акт и актови. Теодора Митровић III-3 прочитала је свој рад ,,На шта мислим кад кажем да волим српски језик?”.

Ове године смо желели да посветимо пажњу песницима српске модерне и златном веку српске поезије, како га је називао Миодраг Павловић. Проф. Слађана Маријанац, библиотекар школе приредила је изложбу књига поезије наших песника: Шантића, Дучића, Ракића, Диса и Пандуровића, као и антологија српског песништва и новије српске лирике.

На крају сусрета, Милица Лукић IV-5, упознала је присутне са биографијом Владимира Лала Андрића, некадашњег ученика Ваљевске гимназије, једног од најзначајнијих савремених писаца и телевизијских аутора за децу, дугогодишњег уредника Редакције дечјег програма на ТВ Београд, а који нас је недавно напустио.

Уз стихове ,,Дај ми крила један круг” ученици су погледали изложбу и имали су задатак да листајући изабране књиге песника српске модерне, предложе стихове као теме за писмене задатке из српског језика. Доносимо само неке њихове предлоге:

,,Одвела ме туга и мисли злослутне”, ,,Сам, крај мирне воде, у ноћи, ја стојим ко потоњи човек”, ,,Јели ово љубав, или болна једна потреба да љубим?”, ,,Како сати пролазе?”, ,,Врата су љубави увек отворена, као врата смрти”, ,,Ти беше моја мисао очарана” (Јован Дучић);  

,,Мисао се губи, нестаје и тоне”, ,,Први пољубац”, ,,Живот у свету ружан је сан” (Владислав Петковић Дис);

,,Ја склапам очи и од среће плачем” (Алекса Шантић);

,,Откад те нисам видео, мој граде!”, ,,Ветар пева поезију смрти”; ,,О, да л’осећаш да се у њој крије” (Сима Пандуровић).

Организатори овог сусрета и обележавања Дана матерњег језика биле су професорке српског језика и књижевности мр Милена Милисављевић и Милена Петровић, и проф. Слађана Маријанац, библиотекар школе.

Фотографије: Катарина Радмиловић II-4.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s