Четврти филолошки сусрети у Карловачкој гимназији

У Карловачкој гимназији, 29. и 30. септембра, одржани су 4. Филолошки сусрети, размена литерарних секција Карловачке гимназије, Филолошке гимназије из Београда и Ваљевске гимназије.

У уторак, 29. 9. 2020, у Свечаној сали Карловачке гимназије приређен је сусрет  са Слободаном Владушићем, писцем и професором Филозофског факултета у Новом Саду. Разговор је занимљивим питањима о књижевности и стварању усмеравала  професорка Маја Стокин. Писац је показао како се повезивањем различитих области знања развија личност са животном причом и повезује са другим личностима. Дијалог са писцем о роману „Велики јуриш“ и о књизи „Књижевност и коментари настављен је на Стражилову.

У среду, 30. 9. 2020, гости литерарних секција били су академик Милосав Тешић и проф. др Радивоје Микић. О поезији Милосава Тешића надахнуто је говорио професор Радивоје Микић. Ученици све три гимназије, у оквиру Округлог стола, изложили су своје радове о Тешићевој поезији. Модератор је била Лела Росић, професорка књижевности у Филолошкој гимназији.

Српска књижевна задруга, пријатељ Филолошких сусрета, свим учесницима Округлог стола поклонила је своја издања. Представљени су и зборници радова литерарних секција са претходних сусрета: Зборник радова посвећен Матији Бећковићу „Ништа не заслужује химну и толику патетику осим љубави и Зборник радова посвећен Ђорђу Сладоју „Има светлих дана…“.

Ову дводневну манифестацију организовала је Карловачка гимназија и директор Радован Ковачевић. Координатор литерарних дружења је др Маја Стокин.

У име литерарне секције Ваљевске гимназије учествовали су: Мина Севић, Сара Савић, Никола Димитрић, ученици II-6, Миона Рабасовић II-8, Теодора Митровић III-3 и Милица Лукић IV-5. Предавања о знаменитим латинским документима из различитих епоха слушала је Андријана Ивановић IV-5. Предавачи су били проф. др Војин Недељковић са Филозофског факултета, др Невен Исаиловић, научни сарадник Историјског института у Београду, и Александар Стојкечић, професор историје, председник карловачке општине.

На дводневним сусретима били су професори Милан Поповић и Милена Милисављевић. Активности првог дана Филолошких сусрета пратио је директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић, а другог дана професори Вера Ваш и Жељко Љубичић.


One thought on “Четврти филолошки сусрети у Карловачкој гимназији

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s