Дан матерњег језика у Ваљевској гимназији

„Чувајте, чедо моје мало, језик као земљу: после изгубљеног језика нема народа.“ Стефан Немања

Чланови лингвистичке и литерарне секције Ваљевске гимназије обележили су у школској библиотеци 4. марта 2020. године Дан матерњег језика представљањем истраживачких пројеката и читањем својих радова.

Догађај је отворила ученица четвртог разреда филолошког смера Динка Радосављевић презентацијом о историји Дана матерњег језика. Ученици осмог разреда Јана Митровић и Лазар Лазаревић читали су саставе којима су показали лепоту и значај  језика. Писмени задатак, насловљен „Монолог Вука Стефановића Караџића“ прочитао је Константин Филиповић, ученик другог разреда филолошког смера. Чули смо и есеј „Човек акције и човек контемплације у роману Дервиш и смрт“ Динке Радосављевић који је  првонаграђен на такмичењу из књижевности за најбољи писмени задатак Друштва за српски језик и књижевност Србије. Мина Симић, ученица седмог разреда, изражајно је казивала своју песму „Српски“.

Посебно је била занимљива презентација заснована  на анкети о препознавању фраза из других језика коју су осмислиле ученице првог разреда одељења обдарених за информатику: Ленка Николић, Ленка Стошић, Лена Рафајловић и Катарина Радмиловић.  О пореклу и сфери употребе речи, са циљем да се подигне свест о правилном коришћењу речи и израза, говорила је Катарина Лукић, ученица трећег разреда.

Сусрет ученика различитог узраста био је веома занимљив и користан. Присутни су чули податке о матерњем језику који им пре нису били познати, упознали су ствараоце који проучавају лепоту српског језика. Сусрет младих лингвиста и литерараца организовале су професорке Милена Петровић и Милена Милисављевић. Верујемо да ће овакви догађаји бити чешћи у школи и у граду.

Константин Филиповић II-5

Динка Радосављевић IV-5

 


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s