Награда на Лимским вечерима поезије

У Прибоју су од 11. до 13. децембра 2019. одржане 47. Лимске вечери поезије. Литерарну секцију Ваљевске гимназије представљао је Немања Грујичић, ученик IV-1, један од финалиста престижне песничке манифестације. Немањин циклус од пет песама освојио је друго место у конкуренцији 48 циклуса песама средњошколаца Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Стручни жири, кога су чинили др Јасмина Ахметагић, председник и чланови др Светлана Калезић Радоњић и мр Бојана Стојановић Росић, одабрао је пет најбољих циклуса за завршно вече манифестације које је одржано у Дому културе „Пиво Караматијевић“.

Победница 47. Лимских вечери поезије је Емилија Тасић, ученица Пете београдске гимназије. Награђена је штампањем збирке песама у Библиотеци Лимских вечери поезије и новчаном награда од 10.000 динара, коју је даровао организатор манифестације Дом културе „Пиво Караматијевић“.

Немањи Грујичићу, за друго место, припала је награда Гимназије Прибој, у виду комплета књига и новчане награде. Стручни жири окарактерисао је Немању као песника разиграних слова, распеване речи, несташне реченице, крволочног дискурса, песника који је хорор коментатор, покер кибицер, поетични детектив.

За треће место награђен је Филип Шијан Каблар, ученик Филолошке гимназије из Београда. Комплет књига и новчану награду даривао му је Завичајни музеј из Прибоја. Похваљени су Дамир Цамић, матурант из Рожаја и Алекса Вилић, ученик трећег разреда Карловачке гимназије.

Финалисти су добили учесничке диломе организатора, збирку песама Икар и Месија, Павла Зељића из Лознице, победника прошлогодишњих 46. Лимских вечери поезије. Награде финалистима уручили су и представници Машинско-електротехничке школе у Прибоју и Службеног гласника из Београда.

У музичком делу финалне вечери наступио је солиста РТС-а Милош Радовић и његов брат концерт мајстор Александар Радовић.

После финалне вечери за учеснике манифестације приређен је коктел и пријем код председника општине Прибој Лазара Рвовића, који је финалисте наградио монографијом Ризница манастира Бање код Прибоја Мирјане Шакоте.

У оквиру програма Лимских вечери поезије 11. децембра организовано је књижевно вече Портрет песника Петра Матовића у библиотеци Машинско-електротехничке школе. Сем песника, учествовали су књижевни критичар Петар Арбутина и ученици Машинско-електротехничке школе. У свечној сали Гимназије Прибој 12. децембра представљена је збирка песама Икар и Месија, Павла Зељића, прошлогодишњег победника. О књизи су говорили рецензент Петар Арбутина и ученици гимназије.

Организатор 47. Лимских вечери поезије био је Дом културе „Пиво Караматијевић“, а покровитељи Минстарство културе и информисања Републике Србије и Општина Прибој.

Програм овогодишњих Лимских вечери поезије пратили су награђени финалиста Немања Грујичић и професорка Милена Милисављевић, руководилац литерарне секције Ваљевске гимназије.

  Видео запис са финалне вечери

 

 


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s