Млади и србистика

У издању Завода за унапређивање образовања и васпитања из Београда објављена је књига Млади и србистика, Зборник радова полазника програма у ОКЦ Вук Караџић у Тршићу. Уређивачки одбор чине проф. др Александар Јовановић, проф. др Милош Ковачевић, проф. др Александар Милановић и проф. др Софија Милорадовић. У Зборнику су објављена и три рада ученика наше школе.

У уводном тексту Србистички национални залог за будућност уредништво истиче да се у данашње време ниједан народ, па ни српски, не може сачувати уколико се не сачувају његови национални критеријуми идентитета, међу којима су најзначајнији језик и писмо. Од Вука до данас, Срби нису имали ниједан центар за неговање, изучавање и популарисање српског језика. У циљевима и програмским оквирима истиче се да Образовно-културни центар Вук Караџић у Тршићу за свој основни циљ има заштиту српског нематеријалног културног наслеђа, неговање и популарисање српске културе, а пре свега српског језика и ћириличког писма, као и неговање, изучавање и популарисање, посебно међу младима, дела Вука Караџића, као реформатора српског језика и српске ћирилице. У првој години рада центра, последњој седмици јула, првим двема седмицама августа и крајем септембра, у Тршићу је одржано пет образовно-истраживачких радионица или семинара: из српског језика, из историје српске културе, фолклористике, из етнологије, преводилачка радионица Нобеловац Иво Андрић. Радионице су биле организоване према темама: жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми и књижевни текст, њиховом међусобном односу, а учесници су били подељени према интересовањима. Координатор и пет руководилаца радионица били су са Института за српски језик САНУ.

Курс Историја српске културе замишљен је тако, да полазници упознају најзначајније моменте развоја културе на тлу Србије у праисторији и античком периоду и српске културе у три њена релативно подељена, али и међусобно повезана периода, да стекну свест о целини и разноликости наше културе, унутарњем развоју и прожимањима са другим културама. Курс се одвијаo кроз предавања о развоју српске културе у поменутим периодима и образовно-истраживачку радионицу Поезија и култура, у којој су полазници читали и тумачили песме модерних српских песника. Полазници кампа су по менторским смерницама, резултате рада објединили у истраживачке радове.

Зборник садржи двадесет и три истраживачка рада полазника кампа. У радионици о жаргонизмима, фразеологизмима и дијалектизмима, учествовала је, Јана Марковић, као ученица трећег разреда наше школе, школске 2018/19. У зборнику је објављен њен рад Употреба косовско-ресавског дијалекта у реп-музици. Објављен је рад Немање Грујичића Традиција и популарна култура у поезији Шермана Алексија и Милене Марковић. Немања је учествовао у радионици о историји српске културе као ученик другог разреда наше школе. У радионици о фолклористици учествовала је Ана Косић као представник литерарне секције Ваљевске гимназије. У Зборнику је објављен њен рад Обредни опходи у Тршићу.

Зборник је представљен у малој сали Коларчеве задужбине 28. октобра 2019. године.

Тамара Спасојевић и Софија Савић IV6


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s