Писмо=Глава

„Читање је од суштинске важности за оне који се желе уздићи изнад обичног” Џим Рон

Велика књижара која је радила само једне недеље од 20. до 27. октобра је уз бројне писце и велике попусте била главни разлог огромне посећености Сајма књига. Ово је највећа регионална манифестација у част књигама чији је циљ да покрене теме књижевног стваралаштва и образовања, као и да поспеши културну размену са иностранством.

Сајам је отворио писац Милан Витезовић, председник Удружења књижевника Србије. У жељи да подсете људе на универзалну вредност писмености, комисија београдског сајма одлучила је да овогодишњи слоган буде Писмо=Глава. Овај неформални празник књига је добро познат по свом разноликом програму. Захваљујући бројним промоцијама, предавањима, презентацијама, округлим столовима и трибинама, учесници имају прилику да својој широкој публици представе низ тема које су важне за књижевност, издавачку делатност и културу. Учествовало је чак 500 излагача из Србије и иностранства. Почасни гост за ову годину била је и Арапска Република Египат представивши нам своју културу, традицију,  најпознатија  дела  писаца  и уметника. На све нас оставили су јак утисак аутори из Русије, Немачке, Туниса, Кине, Италије, Швајцарске и других земаља. Титулу најтраженије књиге овогодишњег сајма, понела је књига Велики пад познатог нобеловца Петра Хандкеа.

Београдски сајам обишао је и велики број ученика наше школе. Чак 530 гимназијалаца, желело је да посети ову манифестацију због добре књиге, али и због представе Кад су цветале тикве Драгослава Михаиловића коју смо гледали у Београдском драмском позоришту. Гимназијалке су биле одушевљене маестралном глумом Милоша Биковића у извођењу лика Љубе Шампиона! Поред многобројних ученика, професори наше школе такође су били заинтересовани да у великом броју крену са нама. Одељења прве године, са професоркама српског језика погледали су комедију Женски оркестар Жана Ануја у Народном позоришту. Посета сајму, слободно поподне у Београду и занимљиве представе које имамо прилике да гледамо, учинили су нам овај сајам занимљивим и једном од омиљених манифестација многим ученицима.

Надамо се да ће гимназијалци и следеће године наставити да посећују ову манифестацију у још већем броју и проширити своје личне библиотеке са неким најбољим књигама са сајма!

Јана Рељић II-6


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s