Библиотерапија

Библиотерапија је пружање помоћи у решавању неког проблема и унапређивању личног раста и развоја уз помоћ књига. Ову нову слободну активност у нашој школи воде Гордана Аврамовић, психолог и проф. Слађана Маријанац, школски библиотекар.

Током одрастања, млади се сусрећу са разним личним и друштвеним проблемима. Неки су уобичајени и природни за тај период, као што су тешкоће у учењу, односи са родитељима и вршњацима, проблеми одрастања, ризична понашања.

Развојна библиотерапија, којом ћемо се бавити, има за циљ да младима осветли когнитивне, афективне и естетске потребе и да им помогне да их на прави начин развију. Није занемарљива примена библиотерапије на задовољавање потреба за припадношћу, уважавањем и самоостварењем.

Овај вид активности развија емпатију, отворено показивање осећања, оптимизам, позитивну слику о себи. Вођено читање негује толеранцију, поштовање и прихватање других, ублажава стрес и ослобађа од емоционалних притисака.

Теме којима ћемо се бавити су социјалне вештине, идентитет, односи са вршњацима, родитељима, одраслима, проблем зависности, развој личности, поремећај понашања, љубав, пријатељство, каријера, избор професије… Избор тема ће зависити од потреба и састава групе, а на првом сусрету смо се договорили да се прво бавимо темом идентитета.

Групу могу чинити ученици од 1. до 4. разреда, а активност ће се реализовати два пута месечно.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s