Детективи у библиотеци

Прве две недеље септембра ученици првог разреда гимназије и седмог разреда основне школе, кроз радионице у библиотеци, упознају правила и могућности коришћења литературе и саме библиотеке. На тај начин, ученици откривају како су размештене књиге, по ком систему се слажу и како се користи одговарајућа литература. Овом приликом разговарамо и о школским издањима, листовима и часописима које издаје наша школа и како да се они, као најмлађи у школи, укључе у креирање школских часописа.

Ученици радо прихватају изазове и воле да истражују у библиотеци. У упознавању користимо игру „Пронађи књигу…“. У зависности од узраста ученика, могу се прилагођавати задаци и захтеви. На пример, ученицима се дају следећи задаци: пронађи књигу аутора са истим именом или презименом као што је твоје, пронађи књигу коју можеш да прочиташ за један дан, пронађи неки драмски текст домаћег писца, пронађи књигу о неком спорту, уметнику или научнику, пронађи књигу која говори о твом граду, пронађи атлас, речник, правопис српског језика, збирку задатака, зборник, књигу на енглеском језику, књигу преведену са немачког језика, књигу поезије, књигу која у наслову има назив неког града, књигу која се не износи из читаонице, књигу са насловом који представља име јунака из књиге…

После тога се разговара о пронађеној књизи, ученици се навикавају да траже ко је аутор, издавач, где је издата књига, које године и слично. На тај начин им се скреће пажња на важне елементе који се траже приликом навођења неког дела, цитирања и слично.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s