Изложба „Слике сна“

У библиотеци је за Дан школе отворена изложба слика ученице III-5, Катарине Гајић „Слике сна“.

Обележавање дана школе за нас увек представља посебан изазов. У ђердану од 148 година, свака је била посебан дар и слатка мука; јер то је онај трен у ком желите да са остатком света поделите сву своју светлост. И увек је мало дана, и мало прилика у које можете да сместите све што знате, све чиме се дичите, све оно што вас је учинило јачим, бољим, снажнијим, све оно што вас је нагнало да одрастете, да се окитите врлином, да се очовечите.

Данас и овде пресецамо само једну, у низу свилених врпци, иза којих се отварају путеви нашег стасавања. Ученица III-5, Катарина Гајић, допустила је да делимично завиримо у свет њених интимних трагања. Ево како она описује свој пут:

 „Као и свако дете у првом разреду основне школе волела сам да цртам. Најчешће сам цртала ствари у којима уживам – на сваком папиру бар два пса, коњи, Сунце, трава… Учитељица би ме прозвала сваки пут када би требало да се нацрта пас или мачка.Наравно, то није било неко уметничко дело, али учитељица ме је доста охрабрила и зато су ме и другари подржали.

Пре спавања бих увек цртала са сестром – увек бих гледала шта она црта и покушала да нацртам исто тако, али ми није ишло и то ме је обесхрабрило. Одувек сам желела да цртам као она и то ми је био мотив да вежбам. Почела сам да гледам разне веде на Јутјубу да бих „покупила“ нечије трикове за цртање, али нисам успела јер су то били професионалци у односу на мене.

У четвртом и петом разреду сам се занимала стварајући мале шарене фигуре паса и птица од пластелина. Направила сам толико фигурица да нисам имала места где да их ставим, то је постао мој главни хоби. Хтела сам да пређем на глину, али изгледа да је то био превелики комад за мене.

Наследио је период „стваралачког затишја“ када сам кренула у шести разред јер сам се усредсредила на школу (а посебно физику, проблем сваког шестака). Прошла ме је воља за цртањем и само сам желела да завршим школске обавезе, али, како су се оне нагомилавале, стизала сам само да се одморим, а петком сам се дружила са другарицама (док сам још била опуштена и веома социјална).

„Драмска пауза“ била је завршена у другој половини прве године средње школе када сам почела да цртам на часовима из досаде (када би професори завршили лекцију, наравно, увек пратим на часу иначе). Посебно су ми били занимљиви часови професора Романовића. Мој доживљај цртања тушем обележио је реченицом „Добро је, само настави тако“ када је другарица случајно просула кантицу туша (које су као створене за обарање) и оставила апстрактан траг на блоку, али и на клупи. Тада сам видела да не морам да цртам строго по линији да би рад био леп.

Почела сам ниоткуда да цртам очи. Заиста ниоткуда, сви ме питају како је то почело и, што је најгоре, ни сама не знам. Онда сам почела да слушам бенд „Tool” на чијим jе насловним странама албума често репетативни мотив разнобојних очију. Ни са једним бендом нисам осетила такву повезаност, једноставно сам се пронашла у њиховој музици. Посебно ме је заинтересовао стил Алекса Греја, визионарског уметника који је правио насловне стране за Тулове албуме. Понављање мотива и употреба свете геометрије (“Sacred geometry”) подсећа нас на повезаност природе и људи. Његова идеологија јединства људске врсте и природе се уклапа са темом Тула односно хармонијом инструмената и људског гласа.

Мој стил је највише инспирисан музиком и, поред Тула из ког произилазе моји разнобојни цртежи са великим контрастом боја, “Gojira” такође има утицаја на моје радове са мало тамнијом темом. Моји радови углавном нису за неко тумачење и филозофирање, већ представљају како се осећам у том тренутку. Цртам када осећам потребу да се изразим невeрбално, јер је вербално за мене немогуће.“

Интимна исповест уметника вишеструко је вреднија од било које ликовне критике. Захваљујемо Катарини што је допустила да на трен завиримо у њен магични свет, захваљујемо свима који су спремно и без задршке подржали наш рад, припреме и лутања, захваљујемо Вама на стрпљењу и указаној пажњи.

Наташа Кристић, професор

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s