Некада гимназијалац, сада доктор наука

фотографија: http://revija.kolubara.info

Слободан Миловановић, рођен је 28. VIII 1989. године у Ваљеву. Основну школу „Сестре Илић” завршио је као ђак генерације, а године 2004. уписао је Ваљевску гимназију,  одељење ученика обдарених у  математичкој гимназији. Током гимназијског школовања награђиван је  и похваљиван из области физике, хемије, српског језика, астрономије, одбојке, кошарке,  вршњачке едукације и драмског студија. Био је активан члан Друштва истраживача „Владимир Мандић – Манда” и учесник програма у организацији Истраживачке станице Петница. Завршио је основне академске студије као најуспешнији студент Машинског факултета Универзитета у Београду, са максималним просеком (10,00).  Добио је стипендију америчке владе за усавршавање из области свемирске индустрије у NASA и након тога завршио је дупле мастер студије из области примењене математике захваљујући стипендији Европске Уније.

Слободан је након пет година докторских студија на скандинавском Универзитету Uppsala у Шведској, током којих је држао наставу тамошњим студентима, одбранио свој докторски рад на теми о нумеричкој методи којом би финансијске институције ефикасно одређивале цене финансијских деривата. Финансијски деривати су изведене хартије од вредности што значи да њихова вредност зависи од вредности неке друге активе која се налази у њиховој основи. Неке финансијске деривате многи тржишни стручњаци сматрају одговорним за настанак светске економске кризе 2008. године.

 „Суштина је да се на овај начин може доћи до решења које стабилизује финансијско тржиште и предупређује аномалије које су пре десет година креирале светску економску кризу. Идеално финансијско тржиште једноставно је немогуће, јер у пракси стално постоје пропусти или специјални случајеви. Тада, када теорија више не важи, на сцену ступа финансијски инжењер са задатком да те једначине решава и „закрпи” пропусте”, изјавио је Слободан за Блиц.

Слободан Миловановић се током школовања у другим земљама увек сећао својих корена и школе која је неговала његова интересовања. У знак захвалности Ваљевској гимназији поклонио је примерак свог докторског рада са жељом да садашњи ученици имају увид у његово дело и пронађу инспирацију и мотивацију да своје таленте кроз школовање у Ваљевској гимназији усмере ка успеху. Рад чека у школској  библиотеци нове истраживаче.

Ученици Ваљевске гимназије захваљују Слободану Миловановићу Боби, не само на изузетном научном раду, већ и на поруци које дело носи, а то је: Све је могуће ако се посветимо ономе што желимо.

Софија Јаневска и Драгана Перић, I1


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s