Овогодишња издања

„Три дана немој читати књиге и твоје ће речи изгубити лепоту.“ кинеска пословица

Ваљевска гимназија подржава и помаже разноврсне форме уметничког, књижевног, стручног и научног стваралаштва својих ученика и професора, бележи их и чува од заборава у виду штампаних докумената. У овој школској 2017/2018. години, Ваљевска гимназија је издала 5 школских листова и часописа и 5 књига и два документационо-информативна издања.

Извештај о раду Ваљевске гимназије, најстарији је члан у издавачкој продукцији школе. Први познати Извештај штампан је 1895. године. Овогодишњи Извештај, који традиционално излази за Видовдан, обухватио је најважније садржаје из живота и рада школе током школске 2017/2018. године. Главни уредник је Биљана Ерчић, професор српског језика и књижевности. Одговорни уредник је Предраг Јевтић, директор школе (од 4. маја 2018).  Сарадници у изради Извештаја су професори школе.

Гимназијалац, лист ученика Ваљевске гимназије са даром за новинарски и литерарни рад, доноси актуелне информације из живота школе, прилоге литерарног, културног и уметничког стваралаштва младих. Ове школске године изашла су два броја: за Дан школе, јубиларни број 100 и за Видовдан 101. број. Главни и одговорни уредник оба броја је Данијела Голубовић, професор српског језика и књижевности. Главни уредник стотог броја је Марија Чулић IV-2, технички уредник је Ксенија Селенић IV-4.  Главни уредник 101. броја је Јована Бранковић II-5, технички уредник Катарина Аџић II-2. Редакцију чине чланови новинарске секције и Круна Глушац, професор. Коректуру за јубиларни број су урадили ученици специјализованог филолошког одељења IV-4, а јунског броја ученици II-5. Насловне стране је урадио Стефан Крунић IV-3.

Алманах литерарне секције „Десанка Максимовић“, најстарије је периодично издање ученика Ваљевске гимназије и садржи поетске, прозне и есејистичке радове ученика. Овогодишњи број је изашао у јуну месецу 2018. Главни и одговорни уредник је Милена Милисављевић, професор српског језика и књижевности. Насловну страну је урадила Дуња Штулић II-2.

Преводилачке свеске афирмишу знања ученика из страних језика кроз преводилачки рад. У њима се објављују преводи оригиналних радова са језика који се уче у школи (енглески, немачки, француски, руски, шпански, латински, италијански) на српски језик. Чланови редакције су професори страних језика и ученици. Лист излази у новембру месецу, током обележавања Дана школе. Овогодишњи, 42. број су уредили професори енглеског језика Татјана Маринковић и Смиљана Милановић Нинковић. Технички уредник Милош Савковић IV-1.

Полиглота је лист ученика Ваљевске гимназије и садржи оригиналне радове ученика на страним језицима који се уче у школи. Овогодишњи, девети број изашао је у јуну месецу. Главни и одговорни уредници су професори енглеског језика Анита Новосел и Александар Саботковски. Сарадници су ученици филолошких одељења и професори страних језика.

Физика и техника, часопис за физику и мултидисциплинарну повезаност физике са осталим природним, математичким и техничким наукама и филозофијом. Овогодишњи 46. број је уредио др Дејан Ђокић, професор физике, а у редакцији часописа су ученици специјализованих математичких одељења и ученици природно-математичког смера. Консултанти редакције су професори и асистенти Физичког факултета Универзитета у Београду и Крагујевцу.

Листови Млади математичар и Занимљива географија су у припреми и изаћи ће наредне школске године.

Поред наведених листова и часописа, школа, повремено или у континуитету, објављује посебне публикације или књиге у едицијама, као што су: Десанкина библиотека, Зборници,  Изворац, Подстицаји, Професори Ваљевске гимназије, Споменице Ваљевске гимназије, као и пригодне публикације, каталоге ликовних изложби, позоришних представа, плакате, позивнице.

У августу месецу 2017, издата је књига „Неимари светлости“ професорке српског језика и књижевности Анђелке Видаковић Цвркотић. Књига је плод три деценије дугог професорског рада и у четири дела доноси сценарија посвећена Надежди Петровић, Десанки Максимовић, Николи Тесли, као и сценарија за Светосавске академије. Такође, један део књиге под називом „Неугасли цветови српске ватре“ посвећен је матурантима Ваљевске гимназије који су 1914. отишли у рат.

У едицији Зборници из штампе је у јануару 2018. године изашао Зборник ђачких радова о Михајлу Пантићу. Уреднице Зборника су мср Вера Ваш и мр Милена Милисављевић, које су уједно биле и ментори ауторима, ученицима Ваљевске гимназије. Поред есеја наших ученика о књижевном стваралаштву професора Пантића, у Зборнику се налази монолог писца настао на основу разговора са књижевницом Радмилом Гикић Петровић, разговор са самим писцем и његова Похвала читању.

У едицији Десанкина библиотека у мају месецу објављена је двадесет пета песничка збирка, под називом „Све(мир) на папиру”, Амине Куч из Рожаја, победнице прошлогодишњег Поетског конкурса „Десанка Максимовић”. Збирка је објављенa у сарадњи са СКЗ, а уређивачки одбор су чинили Вера Ваш, професор Ваљевске гимназије, недавно преминули књижевник Петар Пајић и Драган Лакићевић, књижевник и уредник СКЗ. Одговорни уредници др Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије и Драган Лакићевић, уредник Српске књижевне задруге.

Поводом обележавања јубилеја, 25 година Поетског конкурса „Десанка Максимовић”, уприличен је зборник „Носићу сунце у руци”, у коме је објављен избор песама победника Конкурса, као и пропратни текстови о идеји настанка самог Конкурса и историјату. Приређивач зборника је Вера Ваш, професор српског језика и књижевности и дугогодишњи члан жирија Поетског конкурса.

У јуну месецу је изашла из штампе књига „Са небеског разбоја”, антологија поезије Десанке Максимовић, 120 песама поводом 120 година од рођења наше велике песникиње. Уредници ове антологије су Литерарна секција Ваљевске гимназије и Милена Милисављевић, професор српског језика и књижевности.

Зборник и Антологија су штампани захваљујући господину протођакону, др Љубомиру Ранковићу који је своју Награду Града Ваљева за животно дело усмерио на донаторска средства Ваљевској гимназији и Удружењу „Ваљевски гимназијалци”. Издавач зборника „Носићу сунце у руци” и антологије „Са небеског разбоја” су Ваљевска гимназија и Удружење „Ваљевски гимназијалци”.

Посебну захвалност дугујемо пријатељу школе и бившем ђаку, Душану Арсенићу, архитекти и графичком дизајнеру, који је заслужан за високе стандарде издавачке делатности. Школа је као издавач укључена у светски систем издавача. Национална ISBN агенција јој је доделила матичну ознаку за монографске публикације, чиме је уврштена у регистар Централне базе издавача у Лондону.

Наша школа се представила на Првом ваљевском сајму књига и образовања „Doctrina fair“, који је одржан од 17. до 19. новембра 2017, у просторијама Факултета здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум. На овом Сајму је и Ваљевска гимназија имала свој штанд и приказала своју богату издавачку делатност, од ауторских књига професора наше школе до ученичких часописа и листова, каталога и разгледница.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s