Беле ноћи

„Беле ноћи“ – приповетка коју је 1848. објавио један од најпознатијих руских писаца, Фјодор Михајлович Достојевски. Приповедач нам даје једног сањара, помало чудног и повученог младића који је познавао цео Петроград. Знао је сваког човека, сваки њихов покрет и све њихове навике, а опет, није познавао никога од њих. Живео је монотоно. У његовом животу није било узбуђења нити дешавања. Све што је могло да се деси знао је већ унапред, све док није упознао девојку која ће му променити уобичајени ток живота.

сезоны-года.рф

Можда сте навикли да се на крају љубавних прича све завршава бајно. На неки начин сви ми то и очекујемо. Међутим, Достојевски је одувек ток својих прича држао у вези са реал­ношћу, те ни ова љубавна прича није била изузетак. У овој при­повеци успео је да дочара искрену љубав мушкарца према жени коју не може имати и покушај жене, чије је срце већ освојено, да заборави своју праву љубав.

Настјењка колико год се трудила да заволи нашег јунака, није успевала јер је њено срце било сломљено. Оно је већ било нечије, а кад је срце некоме дато, оно се више не може делити. Својим речима и смехом успела је да освоји наивно мушко срце које није знало да га чека само бол и патња, и да он никад неће бити оно што њој треба. Наш јунак никад неће бити прави, онај кога ће чекати годинама, због кога ће срце да јој поскочи, због кога ће плакати.

Пустила је себе да верује у то да ће заволети неког другог јер он њу неизмерно воли, јер је добар, поштен и саосећајан. Самим тим допустила му је да верује да је она његова и да је заборавила своју првобитну љубав, иако зна колико је та љубав била велика.

Све маске на крају спадну, јер не можеш да потиснеш своју љубав пред човеком кога волиш и не можеш да живиш у заблуди да си срећан са неким другим. Иако је то нашег јунака у потпуности сломило, гледао је своју љубав како припада неком другом. Веровао је да ће му увек припадати.

Анђела Лукић, II-5


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s