Читајући Орвела

Многа осећања узрокују тренуци. Осећања утичу на следећи моменат у животу и тако у круг. Кроз мој живот прошле су многе књиге, а самим тим и многа мишљења као и ставови великана књижевности.

Једна књига ме је учинила тужном на летњем распусту. Метафорички приказује могућу будућност. Књигу 1984 написао је енглески писац двадесетог века Ерик Артур Блер, познатији под псеудонимом Џорџ Орвел. Пре ове књиге издао је Животињску фарму, књигу која га је учинила популарним. Завршио ју је 1944. године, а издата је наредне. То је политичка прича о руској револуцији и Стаљиновој издаји њених идеала. Јасно приказује да и онај ко има жељу да промени систем на боље, заправо мења поред система и себе на горе. ,,Све животиње су једнаке, само су неке једнакије.“

Биографија писца помаже да се боље разуме дело. У детињству је био повучен и ексцентричан. Уписао је један од најпрестижнијих колеџа у Енглеској, али је схватио да наука није центар његовог универзума. Живео је у веку пуном ратова. Бавећи се писањем доста је био упућен у политику. Служио је у Бурми пет година где су уочена прва неслагања са системом. Од тада је почео себе да проглашава анархистом. Започео је живот писца како у Лондону, тако и у Паризу. Учествовао је и у Шпанском грађанском рату. Оболео је од туберкулозе, па су га прогласили неспособним за борбу у Другом свестком рату. Радио је као новинар и приликом истраживања увидео је неправилности у Британском министарству рата које је касније послужило као Министарство истине у роману 1984.

На острву Јура писао је 1984, причу о власти која одржава своју позицију извртањем истине. То је антиутопијски роман чији је главни лик Винстон Смит. Он је за систем један обичан појединац који је радио готово исти посао као и остали људи. Бавио се брисањем, лажирањем прошлости. Као и у Животињској фарми радња је повезана са стаљинистичким режимом. У неким државама овај роман био је забрањен јер је сматран политички опасним. Читајући 1984 схватате ко је Велики брат као и значење чувене реченице: ,,Велики брат те посматра.“ Приказан је Винстонов живот, ако се таква забрана слободе може назвати животом. У његовом стану постоје камере као и пројектор помоћу кога су одржавани виртуелни састанци. Због камера је ретко када имао право да покаже своју гримасу. Постојао је крајичак собе у којем је могао да извади папир и хемијску, а најбитније, могао је да буде онај ко заправо јесте. Људи су носили маске целог свог живота јер и најмањи погрешан покрет изазива сумњу која те води ка затвору.

Састанци су се одржавали и на послу. Сви радници су долазили и на екрану гледали лице неког вероватно бића, а не само бивствујућег. Увек је пролазила парола: Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ.

Када се лице појави, сви вичу у глас В. Б. и апалудирају. Једино је Винстон био тај који је покушавао да се сакрије и своје руке не доведе у исти положај. Он је мрзео тог назови човека. Скупио је храбрости да у стану извади дневник и неколико пута испише реченицу Доле Велики брат.

На тим састанцима успео је да примети да још једна особа није радила оно што јој се каже. Била је то једна жена чији је поглед покушавао да ухвати иако није смео. Полако су почеле и искре да настају између њих, али како их исказати… Знало се да ко контролише прошлост, контролише будућност. Ко контролише садашњост, контролише и прошлост. Слобода је за њих била рећи да су два и два четири јер је Велики брат, како он каже, налагао да су два и два пет. Тешко је бити једини у маси и покушати изазвати промену. Никад не знаш да ли би те и најбољи друг издао како би се заштитио. То не значи живети, то значи постојати. Ми и даље живимо у времену када имамо право гласа, па да ли можете замислити како би било да уместо вас говори неко кога заправо и не познајете. Људи у овом роману немају право да искажу љубав, срећу… Сто пута изговорена лаж постаје истина. Када је страх присутан, човек често није онакав какав је испод маске. Нешто што је знао, престаје да постоји.

Роман 1984 допушта да се осетите другачијим, пита нас ко смо, ко сте сви ви који мислите на исти начин.

Андреа Лескур III2 (Алманах, 2017)


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s