Кад је Ниче плакао

 

У овом очаравајућем роману, писац, професор и психијатар Ирвин Јалом нас уводи у опипљиви живот Беча у деветнаестом веку. Јалом нам сликовито дочарава фиктивни спој два велика човека овог доба: Јозефа Бројера и Фридриха Ничеа. Читајући Кад је Ниче плакао, стичемо утисак одистинског пријатељства и снажне повезаности.

Јозеф Бројер је остварени бечки лекар, који испод маске савршеног живота у крем друштву, пада у немилост свакодневнице. Са друге стране, Фридрих Ниче је филозоф у развоју, који се бори са великим здравственим проблемима.

Ова два врло различита човека, наћи ће јединствен заједнички језик и заједно утонути у чари истраживања људског ума, уз помоћ терапије разговором. Њихови бурни љубавни животи гласно ће одјекнути свим осталим аспектима живљења, некада их чак бацајући у агонију. Упознаћемо се са ватреном дамом руског порекла, Лу Саломе, као и са нежном Бертом Папенхајм, у историји познатој и као Ана О, мистериозном пацијенткињом Јозефа Бројера. Такође ћемо се срести и са младим учеником Јозефа Бројера, Сигмундом Фројдом, који ће касније проширити његова учења и доћи до значајних открића у области психоанализе.

Превариће се сваки онај читалац који у овој књизи буде тражио само причу о психоанализи или пак биографији ова два велика човека. Иако је Јаломов стил врло питак, он нам својим невероватним приповедачким способностима приближава многе животне и метафизичке тајне.

Павле Игњатовић, II-7


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s