Јелена, жена које нема

Да ли се Јелена поиграва са пишчевом свешћу или је Јеле­на пројекција пишчеве жеље за игром?

Она се јавља периодично, у тренуцима најчистијег задовољства, током сунчаних дана, путовања, и спокојних тренутака среће изнад изненађења. Јелена одлази зими, ноћу, док наратор наплаћује рачун сирове свакодневне стварности.

По Андрићу, Јелена је и жена и привид. Ова концепција недостижног аветињског привида у комбинацији са врелом крвљу жене тера нас да у Јелени потражимо оквире људске среће, и преиспитамо њену истинитост. Срећу посматрамо као уобразиљу у моментима физичког ужитка, која нестаје у поно­рима тмине и жала. Иако се гнушамо полујасности и сумњивих стања ума, подлих Јелениних игара које изводи, у исто време јој се и дивимо, и у потаји прижељкујемо њено јављање. Прижељ­кујемо да срећу не зовемо привиђењем, већ женом која мења ноћ за јаву. Реч привиђење је проста, те како описати наш нај­свет­лији дан, речју која не значи ништа?

Наш писац окружујући се зрелошћу лета и срећним тре­нуцима, призива Јелену. Наместивши савршене услове за своју срећу, Јелена се и појављује. Како даље залази у своју опсену, Јеленин лик постаје све јаснији, те се дрвеће и лишће ковитлају да би се згуснули у њене груди и лице. Њихова заједничка срећа је у уживању како Јелена расте, прераста обиме купеа и одлази у безимене светове, и онда се као врхунац свог јављања, враћа и строго одбија у њиховим телима, примирује незнане светове у плућима једног човека и једне авети. И тако обоје ћуташе, Јелена по закону њеног стања и постанка, а писац у сласти њеног присуства, све док не дође ноћ, или зима.

Ленка Живановић II-5

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s