Представљање књиге „Сунце овог дана“ Владимира Пиштала

 

У уторак, 20. марта, на Дан града Ваљева,у организацији Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, представљена је нова књига „Сунце овог дана“ Владимира Пиштала, писца, преводиоца и професора светске и америчке историје на Бекер колеџу у Масачусетсу.

Један од наших најзначајнијих савремених писаца, добитник многобројних признања, аутор романа „Тесла, портрет међу маскама“, за који је добио НИН-ову награду и Награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао је у читанке за основну школу и гимназију.

Поред аутора, на књижевној вечери у свечаној сали Ваљевске гимназије, о књизи, у којој аутор води замишљени разговор са нашим нобеловцем Ивом Андрићем, говорио је и оснивач издавачке куће „Агора“ Ненад Шапоња.

Госте је поздравила директорка Матичне библиотеке Виолета Милошевић. Ток вечери усмеравао је Иван Базрђан, докторанд Филозофског факултета у Новом Саду, запослен у Матичној библиотеци, некадашњи ђак Ваљевске гимназије.

За наслов роман „Сунце овог дана“ позајмљен је стих Иве Андрића. Роман има епистоларну форму. То је збирка писама нашем нобеловцу која показује да је Анрић волео боје, лето, жене, игру,  која је услов за писање. Разумевао је и видео људе изнутра. Роман је стваран пет година,  прошао је пут од Андрићевих речи, прича, до Андрићевог утицаја на аутора Владимира Пиштала који је са седам година прочитао роман „На Дрини ћуприја“, а са седамнаест година у свом читалачком искуству имао је сва дела Иве Андрића.

Књижевној вечери присуствовали су и представници литерарне секције Ваљевске гимназије. Учествовали су у разговору са писцем. Упознали су госте са ученичким округлим столовима и поклонили им досадашње штампане зборнике ђачких радова.  Књижевник Владимир Пиштало изразио је задовољство што се у Ваљевској гимназији негују различити  извори мотивације за читање и рекао да ће у другој половини децембра, када поново буде боравио у Србији, радо бити тема ученичког округлог стола.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s