Филолошки сусрети у Сремским Карловцима

У Карловачкој гимназији 8. и 9. марта 2018. г. одржани су други Филолошки сусрети Ваљевске, Филолошке гимназије из Београда и Карловачке гимназије. Промовисани су зборници са прошлогодишњих сусрета. Приређен је час о сонету. Представљена је збирка песама Ако љубав нисмо др Душка Бабића. Одиграна је представа Злостављање. Другог дана гост песник био је Матија Бећковић. Организован  је Округли сто на тему Поезија Матије Бећковића. Професори класичних језика представили су  летњу школу класичних језика као један од нових и ефикасних видова међушколске сарадње.

Ваљевску гимназију на Филолошким сусретима представљали су ученици Николина Андрић, Дуња Васић, Тамара Стојановић, ученице I-5, Динка Радосављевић и Ленка Живановић II-5, Доротеа Вуковић II-6, Анђела Тешић IV-4,  Вељко Ускоковић, III-3, Марко Глогиња IV-2, директор школе др Војислав Андрић, професори Милан Поповић и Милена Милисављевић.

На почетку дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена су два зборника ученичких и професорских радова са прошлогодишњих сусрета. Зборник под називом Извори чисте росе Драгана Лакићевића представила је др Александра Жежељ Коцић, а о зборнику Поезија и стваран свет говорила је Анастасија Бијелић, бивша ученица Карловачке гимназије. Присутне је поздравио и Драган Лакићевић, песник и уредник Српске књижевне задруге, а његову поезију говорили су рецитатори Ваљевске и Карловачке гимназије.

Из штампе су изашли зборници радова, настали као плод филолошких сусрета и округлих столова ученика и професора Филолошке гимназије из Београда, Карловачке и Ваљевске гимназије. Као резултат округлог стола о стваралаштву Драгана Лакићевића, настао је зборник Поезија и стваран свет, у коме су публиковани радови мр Милене Милисављевић, мср Вере Ваш и наших ученика: Анђелке Панић, сада студенткиње Филолошког факултета и Немање Грујичића. У зборнику Извори чисте росе Драгана Лакићевића штампани су радови Милене Милисављевић и ученика: Анђелке Панић, Немање Грујичића, Јелене Лончар, Милице Вујовић и Мирјане Ђукић. Издавач зборника је Карловачка гимназија.

Приређено је дружење под називом Час о сонету. О сонету као најзначајнијем песничком облику светске књижевности говорили су др Душко Бабић и Драган Лакићевић. Након занимљивих и инспиративних излагања, ученици и професори су рецитовали своје омиљене сонете. За то време, посетиоци класичних радионица могли су да уживају у радионици Ноела Путника, професора класичних језика из Филолошке гимназије из Београда, под називом Све боје елегијског дистиха, у којој се могло чути о појави и функцији елегијског дистиха.

У поподневном делу дружења, у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, представљена је збирка песама Ако љубав нисмо др Душка Бабића, песника и директора Филолошке гимназије. О књизи су говорили Драган Лакићевић, Ноел Путник и Маја Стокин. У пријатној атмосфери песник је читао своје стихове, а доживљај су употпунили и ученици Ваљевске гимназије који су извели песму Радуј се, душо, коју су сами компоновали.

У истом термину, учесници класичних радионица слушали су о Марцијаловим епиграмима – руднику елегијских дистиха. Радионицу су осмислиле и водиле професорке Јелена Савић и Јелена Рудовић.

У вечерњим сатима, у свечаној сали Карловачке гимназије, ученици Ваљевске гимназије извели су представу Злостављање према приповеци Иве Андрића. Представу је режирао Милан Поповић, професор српског језика у Ваљевској гимназији, а маестрално су је извели, по оцени публике, Доротеја Вуковић и Вељко Ускоковић, ученици Ваљевске гимназије.

У препуној Свечаној сали Карловачке гимназије 9. марта гост песник био је Матија Бећковић. Публика је имала прилику да сат и по времена ужива у поезији коју је говорио сам песник, као и да песнику постави питања и поразговара са њим. Дружење је настављено у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, где је приређен Округли сто на тему Поезија Матије Бећковића. Двадесетак професора и ученика све три гимназије излагало је своје радове. Песник није крио своју радост и задовољство. Округли сто водила је Лела Росић, професорка Филолошке гимназије.

Ове године Сусретима су се придружили и професори класичних језика Филолошке и Карловачке гимназије са својим ученицима. Акценат је био на активностима којима се промовише српски језик, књижевност, култура, љубав према поезији и литератури, уопште, као и класични језици. Филолошки сусрети јединствени су и по заједничком наступу ученика, књижевника, књижевних критичара и професора.

Говорећи о стваралаштву појединих писаца, ученици показују умеће пажљивог читања и вештог тумачења прочитаних дела. У свим активностима акценат је, пре свега, на ангажовању ученика. Ученички књижевни сусрети појачавају самомотивацију, снаже читалачку радозналост, стварају нове моделе креативног писања, упућују ученике у токове савремене културе.

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s