Ђачка књижница

Књижница ученика Ваљевске гимназије установљена је крајем 1892. године да би била „рукопомоћ гимназијским ученицима при избору разне лектире“. Убрзо су јој стигли поклони у књигама које су чиниле почетно језгро њеног фонда…

У школској 1897-98. години број књига са којима је располагала ова књижница, нарастао је на 460 примерака с тим што је део био и на немачком и на латинском језику. Поклањање је и даље остало најважнији вид набавке књига.

Школске 1908-9. Ђачка књижница Ваљевске гимназије располагала је са 639 различитих књига. Она је у том погледу била богатија од гимназијских библиотека у Јагодини, Пироту, Лесковцу, Смедереву, а сиромашнија од Шабачке гимназије (имала 1.317), Крушевачке, Ужичке, Пожаревачке, Чачанске. У школској 1913-14. Ђачка књижница је располагала са 465 дела у 753 примерака. То је прилично смањење у односу на школску 1911-12. годину када је у овој књижници било 675 дела у 900 примерака. Нејасно је шта је до тога довело, да ли то што је у балканским ратовима у гимназијским просторијама била војна болница или каква друга околност.

Значајан моменат у историјату Ђачке књижнице Ваљевске гимназије је формирање, у новембру 1906. године, Ђачке литерарне дружине „Чика Љуба“ којој је Књижница прикључена. Редовни чланови Дружине били су гимназијалци петог и старијих разреда, а они из четири нижа разреда имали су статус помажућих чланова. Основни облик рада Дружине били су састанци на којима су читани и анализирани („критиковани“) ученички литерарни радови и њихови преводи са страних језика. Временом се у Гимназији дошло на становиште да би у раду Дружине највећу пажњу требало поклонити Ђачкој књижници јер је целисходније, уместо „састављања“ и „критиковања“ ученичких остварења, расположиво време користи за „читање одабраних дела из српске књижевности, да би се у највишим разредима могло приступити класичним делима из туђих књижевности“. Оцењивано је да би тиме много добила настава српског језика и књижевности, али се и увиђала неопходност „да књижница има сва дела потребна за ове предмете“. У складу с тим сав приход дружински употребљен је 1910-11. за куповину нових књига.

Већину књига у Ђачкој књижници чинила је белетристика, углавном на српском језику, уз понеки примерак на немачком, француском и латинском. Члановима су на располагању биле: књиге из едиције „Забавник“ Српске књижевне задруге, „Писци и књиге“ и „Омладина и њена књижевност“ Јована Скерлића, сва Шекспирова дела преведена на српски језик, „Срце“ Е. Амичиса, „Образоване воље“ Пејоа, „Песме“ и „Под маглом“ Алексе Шантића, Матавуљеве приповетке, критике Мирка Цара, „Из књижевности“ Павла Поповића…

Као чланица Српске књижевне задруге, Књижница је добијала издања њених редовних кола. Била је претплаћена на часопис „Босанка вила“, који је излазио у Сарајеву. Све књиге су, иначе, биле према својој садржини подељене у два фонда – за ниже и за више разреде, али су ученици виших разреда могли да читају и књиге намењене ученицима нижих разреда.

Школске 1908-9. читане су 453 књиге („највише су читане књиге Срп. књиж. задруге“), а школске 1909-10. године 459 књига „и то једино дела најновије српске књижевности и дела класичних писаца (Шекспир, Молиер, Расин, Гете, Толстој, Мопасан и др.)“

Пошто се временом дошло до стања да су поједине књиге постале „сасвим излишне“ за ову књижницу, решено је да се школске 1910-11. све такве књиге избаце и да отпочне „систематско снабдевање књижнице делима која једна таква установа мора имати“.

О Ђачкој књижници старао се посебан ученички одбор коме је, у својству надзорника, помагао по један професор Гимназије. Школске 1904-5. за то је био задужен Мина Миљковић, а 1905-6. Петар Велимировић. Кад је књижница 1906. придружена Ђачкој дружини „Чика Љуба“ о њој се бринуо Управни одбор, такође састављен од ученика, али је у његовом раду учествовао, као изасланик Професорског савета, један од гимназијских наставника – најпре Сима Пандуровић а касније Григорије Хаџи-Ташковић.

У Првом светском рату „Ђачка књижница је највећим делом упропашћена“.

Здравко Ранковић, Ваљевске гимназије 1869 – 2009, Колубара 2004, (стр. 53-55)


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s