Корист од читања књига

Развија мишљење
Једна од важних предности читања књига је онај позитивни ефекат утицаја на наше мишљење. Када читамо, ми више размишљамо да би схватили ову или ону идеју дела.

Снижава ниво стреса
У савременом свету спас од стреса је основна брига многих људи. Богатство и ритмичност језика смирује психу и ослобађа организам од стреса. Посебно у томе помаже читање неке фантастике пре спавања.

7cb58a51c5f6522477558db7566d0d37

Увећава се фонд речи
Када читате књиге различитих жанрова, сусрећете се са речима, које обично свакодневно не користите. Ако вам је нека реч непозната, не мора се тражити обавезно њено значење у речнику. Понекад се значење термина може схватити по смислу, који закључујемо у реченици. Читање не само да помаже увећању фонда речи, већ и повећава писменост.

Штити од Алцхајмерове болести
По подацима последњих истраживања, читање заиста штити од обољевања мозга. Када читате, активност мозга се увећава, што благотворно делује на његово стање.

Даје самоувереност
Читање књига нас чини сигурнијима. Када у разговору показујемо широко знање овог или оног предмета, несвесно изгледамо сигурније и прибраније. Када околина признаје ваше знање, то се онда позитивно одражава на властиту оцену својих вредности.

Чини нас креативнијим
Креативни људи могу створити одмах неколико одличних идеја. Одакле их је могуће узети? Из књига. Читајући неко дело, можете извући одатле мноштво идеја, које можете остварити у животу.

Побољшава сан
Ако систематски будете читали пре спавања, онда ће се ускоро организам привићи на то и тада ће читање постати својеврсни сигнал, који указује на скори одлазак на спавање. На тај начин, не само да ћете побољшати свој сан, него ћете се ујутру осећати бодрији.

Побољшава активност мозга
Приликом читања ми обично замишљамо много детаља: ликове, одећу, предметеи који их окружују. Такође, потребно је памтити мноштво ствари, које су неопходне за разумевање дела. Управо зато, читањем вежбамо меморију и логику.

Побољшава концентрацију
Читањем се морамо концентрисати на садржај дела, док нам пажњу не одвлаче небитни предмети. Та навика је веома корисна за друге активности. Такође, читање књига развија објективност и способност доношења одмерених одлука.

Превод с руског С. Маријанац

Извор http://hacklive.ru/polza-ot-chteniya-knig/


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s